⋆ De langste en grootste rivieren in Kazachstan

tarafından
8
⋆ De langste en grootste rivieren in Kazachstan


De langste en grootste rivieren die door Kazachstan stromen. vindt u in dit artikel met een korte beschrijving van de rivier.

Rivieren van Kazachstan rivierkaarten
Kaart met de langste rivieren in Kazachstan

1. Irtysh

de Irtysh is een 4.248 km lange zijrivier van Ob in China, Kazachstan en Rusland. De rivier is ontstaan ​​in China in de Mongoolse Altai als Black Irtysh (de naam die hij naar zijn mond draagt ​​in Saissansee), eerder Kazachstan bereikt en stroomt in noordwestelijke richting naar de westelijke Altai, waar hij vervolgens doorheen stroomt. Niet alleen in Irtysh stroomt door het overstroomde Saissansee-meer vanuit het Buchtarma-reservoir.

Nadat hij door het reservoir in Öskemen is gestroomd, komt hij Semei binnen in de grote steppen van Kazachstan. Ten minste bij Semei Irtysh bereiken de westelijke Siberische laaglanden ten oosten van Ural. Ten zuidoosten van Omsk komt hij naar Rusland, passeert vervolgens de stad Tobolsk en stroomt uiteindelijk naar Khanty-Mansiysk in Ob. De belangrijkste zijelfen zijn aan de rechterkant Buchtarma, Om en Demjanka en aan de linkerkant Ishim, Tobol en Konda.

2. De Oeral

De 2428 km lang Ural is een Euraziatische rivier in Rusland en Kazachstan. Volgens de meest gangbare definitie van de interne aurasiaanse grens is dit de grensrivier tussen Europa (westkust) en Azië (oostkust). Oeralgebergte stijgt in Rusland in de noordoostelijke uitlopers Awaljak Ridge in het zuiden van Oeral, in een loodrecht daarop Alabija terug gevormd, zuidwesten georiënteerd bassin. De bron is in 790 m Hoogte, 16 km ten noorden van het dorp Burangulowo150 km ten noorden van Magnitogorsk, van waar Ural naar het zuiden stroomt tussen twee bergketens die in noord-zuidrichting lopen en door het Iriklinski-reservoir naar Orsk, Utschaly Raion, Bashkortostan Republiek. Daar breekt hij (door de zogenaamde Uralknie) onder een hoek van 90 ° ten westen en gaat alleen naar Orenburg. Nadat hij de grens met Kazachstan is overgestoken, bereikt hij Oral. De nu bevaarbare rivier draait naar het zuiden en stroomt door het Kazachse laaglandpad of ten noorden van de Kaspische depressie. Ongeveer 500 km (wanneer de kraai vliegt) verder ten zuiden van Oral stroomt het in het westen van Kazachstan bij Atyrau – vormt een moerassige en wilde wervelende delta – in verschillende armen in de Kaspische Zee.

3. Ishim

De 2450 km lange Ishim is een zijrivier van Irtysh in Kazachstan en Rusland. Ishim stijgt in Kazachstan aan de noordwestelijke rand van de Kazachse drempel en stroomt aanvankelijk naar het westen en passeert tussen de wandelingen door de hoofdstad Kazachse Astana. In hun omgeving werd Ischim onderworpen aan een reservoir. Verder naar het westen buigt de rivier naar Erzhavinsk in het noorden. In zijn lagere reeksen passeert hij Petropavl en al op Russisch grondgebied de stad Ishim. Bij Ush-Ishim stroomt hij Irtysh binnen.

4. Syrdyah

De 2212 km lang Syrdarya is een rivier in Centraal-Azië die uitmondt in het noordelijke Aralmeer.

De rivier wordt gevormd door de samenvloeiing van Naryn en Karadarja, twee bronrivieren afkomstig uit Kirgizië. Deze 'rivierbruiloft' vindt plaats in Oezbekistan in het Ferghanatal tussen de bergketens Tianshan en Alai. Van daaruit stroomt Syrdarja naar het westen door de vallei en passeert de grens met Tadzjikistan bij de ingang van het Kairakkum-reservoir. Een beetje onder het reservoir keert zijn water terug naar Oezbekistan, waar hij het laagland van Turan bereikt en naar het noorden keert om later de grens met Kazachstan over te steken. Syrdarja stroomt door Kazachstan naar het noordwesten en vormt de noordelijke rand van de Kysylkum-woestijn. In de winter zijn er overstromingen in de benedenloop van Syrdarja, dus een deel van de stroom moet worden gericht op Lake Aydar Ko & # 39; l in Oezbekistan.

De rivier, aanzienlijk gereduceerd door de onttrekking van zwaar water voor irrigatiedoeleinden, stroomt uiteindelijk in het noordelijke Aralmeer. Samen met Naryn (de juiste bronrivier) is het 3019 km lang. Het stroomgebied met alle zijrivieren is dan 782.669 km². Voorheen vormde Syrdarja een innerlijke delta in het mondgebied.

5. Ili

de ILI is een 1001 km lange rivier in China en Kazachstan (Centraal-Azië). Met de linkerbron de rivier de Tekes (Tekes Hé) hij is 1439 km lang.

Ili wordt gevormd op de noordelijke helling van het Tianshan-gebergte in de autonome regio Oinjiang in het noordwesten van de Volksrepubliek China, aan de samenvloeiing van de twee bronrivieren Tekes van links en Künes van rechts. De Künes-fontein ligt tussen het Narat-gebergte (Khaliq dauw) en Irenchabirga (Ereen Chabarg), dit kan maximaal 5500 zijn m blijf staan. Van daaruit stroomt de waterige Künes in westelijke richting door een steeds groter wordend hooggebergte, door de zuidelijke torenhoge Ili-bergen, een ander deel van Tianshan. Dan wordt Künes vergezeld door nieuwkomers uit de zuidelijke 438 km lange Tekes naar Ili.

Dan ontmoet Kax uit Noord-Ili. Even later bereikt zijn water de Chinese stad Gulja, de hoofdstad van de autonome regio Ili in Kazachstan (in China). Verder naar het westen passeert Ili de grens met Kazachstan. Kort na de grens vormt hij delen van de zuidelijke grens van het nationale park Altyn-Emel. Ten noorden van de voormalige Kazachse hoofdstad Almaty, langs Ili in deze richting ongeveer. 70 km verderop stroomt het door het Qapschaghai-reservoir (oppervlakte 1847 km², inhoud 28,10 km³), waardoor hij niet voldoende water heeft voor irrigatie en drinkwatervoorziening.

Niettemin stroomt Ili nog steeds met relatief veel water door Siebenstromland in noordwestelijke richting door een woestijnpiek, maar verliest onder andere door verdamping nog steeds veel water en stroomt door een uitgebreide, soortrijke delta in de afwatering Balchaschsee. De omvang is sterk gedaald als gevolg van de toenemende wateropname in China en Kazachstan gedurende meerdere jaren.